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Abstract: 

Q: Is the use of solvent and a mechanical buffer to remove asbestos-containing floor mastic 
subject to the Asbestos National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants, subpart 
M? 

A: Yes, because the application of solvent followed by the buffer is considered abrading the 
floor mastic. This situation is distinguishable from the facts in previous determinations cited 
in the request for a determination. 

Letter: 

Mr. Peter F. Connell

MACTEC Engineering and Consulting, Inc.

10265 Rockingham Drive, Suite 150

Sacramento, CA 95827 


Dear Mr. Connell:


This regulatory interpretation is in response to your August 20, 2003 letter, where you 

expressed concern that a mechanical buffer and solvent to remove asbestos-containing 

floor mastic should not be subject to the asbestos National Emission Standards for 

Hazardous Air Pollutants (NESHAP). Specifically, you are questioning the letter dated May 

5, 2003 from EPA Region IX to Ahmad Najjar, California Air Resources Board stating that 

the asbestos NESHAP applies when floor mastic is removed by a mechanical buffer and 

solvent. 


Floor mastic is considered Category I asbestos which is not subject to the asbestos 

NESHAP unless it is subject to sanding, grinding, cutting or abrading. In your letter, you 

indicate that you apply a solvent before using a mechanical buffer with abrasive pads to 

remove floor mastic which does not reduce the mastic to a powder but to a loose sludge 

that does not dry out readily. The energy from the mechanical buffer with abrasive pads will 

cause the floor mastic to become friable through abrading. If the solvent was not applied 

beforehand, some other liquid or wetting-agent would have to be used prior to or during the 

removal action to keep the friable mastic adequately wet, preventing visible emissions. The 

floor mastic being removed by a mechanical buffer and solvent is subject to the asbestos 

NESHAP. 


You identified previous determinations to support your position that your process does not 

cause floor mastic to be subject to the asbestos NESHAP. Determination C93 states that 

application of a solvent to mastic would not cause the mastic to be crumbled, or reduced to 

powder. That is correct. In that response, there was no mechanical force applied to the floor 

tile and mastic causing it to become crumbled or reduced to powder. In Determination 

C108, EPA responded that transite siding may or may not be subject to the asbestos 

NESHAP depending upon the removal process. EPA did not foresee the transite siding 

crumbling if the nails, screws and bolts were removed first and then the transite siding 

removed by hand. However, EPA went on to say, if the transite was removed by a wrecking 

ball, bulldozer or other heavy equipment, the transite would become subject to the asbestos 

NESHAP since it became crumbled through the use of mechanical force. In Determination 

A960019, there is a discussion of preamble language: 


"... most nonfriable material can be broken without releasing significant quantities of 

airborne asbestos fibers. It is only when the material is extensively damaged, i.e., crumbled, 

pulverized or reduced to powder, that the potential for significant fiber release is greatly 

increased." 


The use of a mechanical buffer with abrasive pads will cause extensive damage to mastic, 

reducing it to a powder creating the potential for significant fiber release. It is the application 

of your solvent that does not create visible emissions. 


In regard to the use of rotary-blade equipment, Appendix A of subpart M, 40 CFR 61 

applies specifically to asphalt shingles and removal methods applicable to that industry. If 

EPA applied the same criteria to floor mastic, the use of a mechanical buffer and abrasive 

pad does not slice the mastic but abrades it, causing the mastic to become friable and 

subject to the asbestos NESHAP. 


I appreciate the opportunity to address your concern about the applicability of the asbestos 

NESHAP to mastic removal by mechanical and chemical means. This determination has 

been reviewed by the Office of Regulatory Enforcement, Office of Air Quality Planning and 

Standards and the Office of General Counsel. 


Very truly yours,


Michael S. Alushin

Director

Compliance Assessment and Media Programs Division 


Attachment


cc: Charlie Garlow, Office of Regulatory Enforcement Susan Fairchild, Office of Air Quality 
Planning Standards Michael Horowitz, Office of General Counsel Robert Trotter, Region IX 


